Wypiek pieczywa tradycyjnego

Wypiek pieczywa tradycyjnego – czas trwania 2 dni (16 godzin)

Warsztaty są przeznaczone zarówno dla pasjonatów domowego wytwarzania pieczywa, jak i dla piekarzy chcących uzupełnić swoją wiedze i umiejętności. Warsztaty są przeznaczone zarówno dla pasjonatów domowego wytwarzania pieczywa, jak i dla piekarzy chcących uzupełnić swoją wiedze i umiejętności. Warsztaty poprowadzi pani Barbara Krzyszczak, mistrz rzemiosła piekarskiego i cukierniczego, szkolący adeptów rzemiosła od ponad 20 lat, u której praktykował na początku swojej drogi m. in. Wiesław Kucia, mistrz europy i wicemistrz świata w piekarstwie artystycznym. Pani Barbara jest również znana z wprowadzenia do produkcji Chleba żytniego „Wygnanowskiego”, którego receptura została odtworzona na podstawie tradycji rodzinnych.

Najważniejsze elementy programu:
Dzień 1
Poznanie specyfiki różnych rodzajów mąki oraz ich zastosowanie do wypieku chleba
Drożdże, rozczyn, podmłoda, zakwas i kwas – czym to się różni i jak tego używać
Zasady prowadzenia kwasu z mąki żytniej tradycyjną metodą wielofazową
Wyrabianie ciasta żytniego i odrabianie kęsów na bochenki
Obsługa tradycyjnego pieca chlebowego, opalanego drewnem
Wypiek chleba
Zasady dobrego przechowywania pieczywa

Dzień 2
Chleby mieszane
Prowadzenie ciasta mieszanego z kwasu żytniego
Dodatki funkcjonalne i smakowe do chleba
Wyrabianie ciasta mieszanego – pszenno-żytniego i orkiszowo-żytniego
Odrabianie kęsów chleba na bochenki
Wypiek chleba

Pieczywo na drożdżach
Przygotowanie podmłody na bułki pszenne
Prowadzenie i wyrabianie ciasta pszennego na podmłodzie
Odrabianie kęsów ciasta na bułki
Przygotowanie rozczynu na pieczywo maślane
Prowadzenie i wyrabianie ciasta na pieczywo maślane
Formowanie rogali maślanych
Formowanie i wykańczanie drożdżówek słodkim farszem
Wypiek pieczywa maślanego

Uczestnicy warsztatów mają zapewniony poczęstunek w trakcie przerw kawowych (kawa, herbata, zimne napoje oraz słodkie pieczywo i ciastka) oraz  2 obiady (kilka dostępnych wariantów cateringu obiadowego). Istnieje możliwość zapewnienia noclegu na terenie Zagrody Piekarza lub którymś z okolicznych zajazdów (noclegi są płatne dodatkowo, ceny noclegów zawsze obejmują śniadanie).

Cena uczestnictwa – od 300 do 450 zł / os. (cena uzależniona od wariantu cateringu obiadowego i liczebności grupy warsztatowej)