Chleby ozdobne na każdą okazję

Chleby ozdobne na każdą okazję – czas trwania 8 godzin (na życzenie organizujemy również rozszerzoną, 2-dniową wersję warsztatów)

Warsztaty są przeznaczone zarówno dla pasjonatów domowego wytwarzania pieczywa, jak i dla piekarzy chcących uzupełnić swoją wiedze i umiejętności. Warsztaty poprowadzi pani Barbara Krzyszczak, mistrz rzemiosła piekarskiego i cukierniczego, szkolący adeptów rzemiosła od ponad 20 lat, laureatka I miejsca w konkursie na piekarską formę artystyczną w trakcie Święta Chleba i Piernika w Jaworze w 2015 roku.

Najważniejsze elementy programu: Ciasto martwe – przygotowanie i zastosowanie
Podstawowe narzędzia do tworzenia artystycznych form piekarskich
Podstawy pracy z ciastem martwym.
Przygotowanie prostych form.
Barwniki naturalne i chemiczne stosowane przy zdobieniu chleba
Przygotowanie prostych motywów roślinnych (kłos, grono, kwiat róży)
Montaż i utrwalanie dekoracji na bochnach okolicznościowych
Wykańczanie dekoracji poprzez malowanie

Uczestnicy warsztatów mają zapewniony poczęstunek w trakcie przerw kawowych (kawa, herbata, zimne napoje oraz słodkie pieczywo i ciastka) oraz obiad (kilka dostępnych wariantów cateringu obiadowego).

Cena uczestnictwa – od 200 do 330 zł / os. (cena uzależniona od wariantu cateringu obiadowego i liczebności grupy warsztatowej)